Kaj dela Karitas?

Nocojšnje predavanje oz. pričevanje so izvedle tri sodelavke Karitas in sicer Jožica Ličen, namestnica ravnatelja škofijske Karitas Koper, Ivanka Fonda iz kraške dekanijske Karitas ter Meta Allegra, voditeljica medžupnijske Karitas Sežana in Povir.

Začela je Jožica Ličen s priliko o usmiljenem Samarijanu, ki se po 2000 letih še dogaja. Ta usmiljeni Samarijan je bila tokrat Slovenka živeča v Milanu, ki je v parku našla povsem obnemoglega moškega (tudi Slovenca), za katerega je priskrbela medicinsko pomoč, prevoz v Slovenijo ter pokrila del stroškov. Prav vsi smo lahko usmiljeni Samarijan.

Slovenska Karitas je bila ustanovljena 1. maja 1990. V 22 letih je mreža prostovoljcev zelo zrasla: na 11.000 prostovoljcev. Škofijska Karitas Koper pa obsega 1.500 stalnih in 1.500 občasnih prostovoljcev, ki letno opravijo okoli 100.000 prostovoljnih ur dela. Glede na opravljene ankete večina prostovoljcev v Karitas sodeluje zaradi evangelija oz. zaradi Boga.

Kaj dela Karitas? Prvi namen je odkrivanje stisk, ki so sedaj še težje  —  npr. zdrav človek, ki je izgubil službo, mora prositi za pomoč.

Za reševanje stisk pa Karitas izvaja naslednje programe: Glavni cilj pa je pomoč za samopomoč  —  torej naučiti ljudi kako naj si pomagajo.

Kje Karitas dobi sredstva? Od posameznih darovalcev, od države, od evropske unije, od fundacij za humanitarne organizacije. Največ pa je vreden prispevek »revne vdove iz evangelija«. Zaključila je z besedami: »zastonj ste prejeli, zastonj dajajte«, pomembna je dobra beseda in vesel obraz pri pomoči.

Ivanka Fonda je predstavila kraško Karitas, ki obsega 11 župnij. V 2012 so prostovoljci razdelili 8900 kg hrane, plačali položnice v vrednosti 100€ bivšim delavcem Kraškega zidarja, prav tako plačali dodatno zdravstveno zavarovanje za tri mesece. Ob občinskem prazniku so postavili stojnico, kjer so zbirali pomoč in ponudili pomoč ljudem v stiski. Sredstva dobijo iz škofijske Karitas, od dobrih ljudi, od nabirke na veliki četrtek. Hrano kupijo oz. dobijo iz intervencijskih zalog EU ali pa zbirajo v trgovinah (nakupovalni voziček v adventnem času). Veliko je skritih stisk  —  omenila je primer gospe, ki komaj živi s 160€ na mesec. Če sami opazite stisko to povejte sodelavcem Karitas oz. napotite jih na dekanijsko Karitas, kjer je dežurstvo vsako drugo in četrto sredo v mesecu od 16-18 ure. Dekanijska Karitas je pomagala tudi otrokom  —  s potrebščinami, boni, letovanjem. Obiskuje tudi ostarele v domu upokojencev, varovance v domu v Dutovljah in VDC, ter skupnosti Vezi.

Meta Allegra je predstavila medžupnijsko Karitas Sežana-Povir, ki ima 16 članov. Sestajajo se približno na dva meseca oz. po potrebi. Člani sodelujejo pri razdeljevanju materialne pomoči, oblačil, obiskujejo starejše, organizirajo letno srečanje za starejše, enkrat na leto romajo skupaj z dekanijo … Za sodelovanje v Karitas se je odločila nekako pred tremi leti, ko je začutila klic za pomoč ljudem v stiski. K sodelovanju je povabila vse, ki čutijo podobno in bi radi udejanili ljubezen do bližnjega.



Arhiv člankov
Domača stran

Valid XHTML 1.0 Transitional