Zakonsko in družinsko življenje

Peto pričevanje v času našega svetega misijona sta pripravila zakonca Martina in Mitja iz Komna, ki sta poročena štirinajst let in sta starša dvanajstletne Klare, osemletne Katarine in šestletne Kristine. Nazorno sta pričevala o zakonskem in družinskem življenju.

Skupaj ugotavljata, da je gospodarska, finančna kriza v marsikaterem primeru zakonce povezala, da denar ni nujno potreben za lepo družinsko življenje, da so odnosi med družinskimi člani bolj polni in da se zakonci posvečajo tudi stvarem, ki niso povezane z denarjem.

Martina in Mitja nas spomnita, da so za vsak tehnični predmet, ki ga kupimo, priložena tudi navodila za uporabo, katerih se moramo držati, da nam kupljeno blago dobro služi. Čeprav marsikdaj pozabimo, obstajajo navodila za uporabo tudi za zakonsko, družinsko življenje: Sveto pismo. V Svetem pismu dobimo prav vse napotke, navodila, usmeritve, kažipote, prav vse, kar potrebujemo za življenje v družini, za življenje nasploh. Kot pravi Martina, »knjiga vseh knjig« ne potrebuje posvetila, celotna vsebina knjige je eno samo posvetilo. Bog je naredil človeka po svoji podobi. Božji otroci smo, saj so otroci podobni staršem, odsevamo podobo Boga. Boga, ki daje življenje, ki ljubi, ki služi, ki odpušča, ki se daruje. Tudi kot par smo ustvarjeni, da smo zrcalo božje podobe. Gladina jezera odseva modrino neba zato, ker je gladina vode mirna, gladka. Tudi odnos med zakoncema mora biti »miren, gladek«, ljubeč, potrpežljiv … Ko gradita odnos z Bogom, se tudi mož in žena približujeta, vzajemno dopolnjujeta. Le skupaj lahko uresničujeta nekaj, kar nobeden od njiju ne zmore sam.

Bog pravi: »Imejta otroke, bodita blagoslovljena v svoji zvezi.« Prav sveti zakon je idealno okolje za otroke, ki jim pove, kaj pomeni biti oče, mož in mati, žena. Osnovna otrokova potreba je potreba po varnosti, potreba po tem, da se otrok čuti sprejetega. To lahko zakonca posredujeta otroku samo takrat, ko med njima vlada ljubezen, razumevanje, ko med njima vlada Bog.



Arhiv člankov
Domača stran

Valid XHTML 1.0 Transitional