Župnijsko romanje 2003

V soboto, 6.9.2003, smo se odpravili na župnijsko romanje. Bilo nas je več kot 100, zato dva velika avtobusa nista zadostovala za vse - nekateri so se pridružili romanju z osebnim avtomobilom.
Iz Sežane smo se odpravili proti mejnemu prehodu Starod, kjer smo se spomnili na svetega Hieronima, znanega prevajalca Svetega Pisma. Potem smo nadaljevali pot proti Reki. Ustavili smo se na Trsatu (>>), v cerkvi Gospe Trsatske. Trsat je eno od najpomembnejših romarskih središč za Hrvaško in za velik del Slovenije. Slike v cerkvi so nas spomnile na čas, ko se je po izročilu na tem mestu nahajala nazareška hišica svete družine (v letih 1291-1294). Udeležili smo se tudi maše, ki jo je daroval naš župnik gospod Jožko.
Nato smo se odpravili v hrvaško in slovensko Istro, kjer smo se seznanili z nekaterimi manj znanimi zgodovinskimi dejstvi. Posebno pozornost smo posvetili glagolici - pisavi, ki so jo naši predniki uporabljali zlasti v Istri, v okolici Kopra, delno tudi drugod po Sloveniji, na Hrvaškem pa še posebno v Kvarnerju. Glagoljaški duhovniki so imeli papeževo dovoljenje, da lahko opravljajo verske obrede v pisavi glagolici in v domačem jeziku in to v času, ko je bila povsod drugod v rimokatoliški cerkvi dovoljena samo latinščina. Ogledali smo si mestece Hum, ki je bilo eno od središč glagoljaške dejavnosti. Na to obdobje danes spominja Glagoljaška aleja, ki povezuje Hum in Roč.


Na poti proti Sežani smo si ogledali še znamenito cerkvico v Hrastovljah (>>). Cerkvica znana po zanimivih freskah, ki jih je naslikal Janez iz Kastva leta 1492. Posebej zanimiva (v evropskem merilu) je freska Mrtvaški ples. Na stenah smo opazili tudi glagolske napise, saj je bilo glagoljaštvo tudi v teh krajih včasih zelo živo, vendar žal v Sloveniji temu posvečamo bistveno manj pozornosti kot na Hrvaškem.

Hum - najmanjše mesto na svetu:Predavatelja sta nas poskušala navdušiti za glagolico:Hrastovlje:
Nazaj Domov