Kraški umetniki za pastoralni dom – prodajna razstava

Na našo prošnjo, da bi pomagali pri gradnji pastoralnega doma tako, da podarijo eno ali več svojih slik, se je odzvalo 20 avtorjev s področja Krasa! Izredno lep odziv in pripravljenost za pomoč! 32 likovnih del bo od 25. avgusta do 15. septembra 2015* na ogled v Kosovelovi knjižnici v prvem nadstropju. Odprtje razstave je v torek, 25. avgusta, ob 18. uri. Vsi lepo povabljeni. Avtorje in dela bo predstavila likovna kritičarka Polona Škodič iz Postojne.

*Razstava je podaljšana do 21. septembra 2015.

Likovna dela je mogoče rezervirati v župnišču osebno ali po telefonu: tel: 05 734 4177; GSM: 041 499 471 – župnik Aleksander Skapin.

STANISLAVA KNEZ MILOJKOVIĆ

Stanislavo Knez Milojković poznamo kot cenjeno umetnico – slikarko, ilustratorko in oblikovalko, ki je svojo bogato umetniško pot začela sredi 60-ih let prejšnjega stoletja. Odtlej je svoj talent in osvojeno znanje – sedaj že prepoznavno akvarelno tehniko – mojstrsko izpopolnila. Njena dela – prefinjeni, tenkočutni, lirični akvareli – so svoje mesto našla na številnih razstavah širom sveta: od Evrope do Amerike ter Bližnjega in Daljnjega vzhoda. Zaradi svojih dovršenih del je spoštovana članica različnih uglednih stanovskih društev, med drugim srbskega Združenja umetnikov uporabnih umetnosti in oblikovalcev Srbije ter Kraljevega društva akvarelistov iz Londona. (vir: www.sezana.si)

Slika 1
1. Kristov portret, 35 x 35, akvarel, 500 EUR

RADKO OKETIČ

Radko Oketič je eden najvidnejših kraških likovnih ustvarjalcev. Je tenkočuten akvarelist, ilustrator, svojevrsten mojster risbe in karikature ter likovni mentor. Slikati je začel v sedemdesetih letih. Več kot deset let je delal na področju likovne terapije duševnih bolnikov. Leta 2007 je v Cellio v Italiji vodil šolo akvarela Illustrativo e »en plein air«. Imel je preko 30 samostojnih razstav, sodeloval je na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini, za ilustracije pa je prejel več mednarodnih nagrad. (vir: Polona Škodič, www.suzd.si)

Slika 2
2. Sežana, 50 x 44, akvarel, 150 EUR     PRODANO

Slika 3
3. Mak, 35 x 44, akvarel, 100 EUR     PRODANO

ALMIRA BENASSI

Almira Benassi deluje v okviru likovne skupine HeArt, ki deluje že 11 let. Sežanska slikarka se prepušča ustvarjalnemu trenutku, ki ga skuša interpretirati neposredno, v vsej njegovi specifiki, enkratnosti in neponovljivosti. Njena slikarska akcija je nezadržna, eruptivna, stihijska. Slikovne površine so barvite in materialno polne, saj avtorica pri likovni gradnji uporablja najrazličnejše nekonvencionalne slikarske materiale ter izkorišča njihovo izraznost. V zgoščenem, strukturalno bogatem likovnem tkivu pa ima svoje mesto tudi risba, prvinska, tekoča, domišljijska. (vir: Olga Knez, www.slomedia.it/zgodbe-stirih-sezanskih-slikark-skupine-heart).

Slika 4
4. Povezanost, 40 x 40, akril, 150 EUR

Slika 5
5. Preplet, 70 x 50, olje, 200 EUR     PRODANO

MARIJAN MIKLAVEC

Marjan Miklavec je kot eden najvidnejših kraških slikarjev v slogu poetičnega realizma Krasu dal nezamenljiv pečat. Pravzaprav že vsa desetletja skrbi za stik preteklosti s sedanjostjo. Je prepoznaven krajinar, kjer daje velik poudarek na urbani pokrajini, poleg tega pa so mu ljube tudi kraške gmajne Marjan Miklavec je poznan predvsem kot odličen akvarelist, je kot slikar samouk svojo prvo sliko Rubikon narisal pred več kot 30-timi leti. Ustvarja in izpopolnjuje tudi druge slikarske tehnike, v zadnjem času mu je ljuba unikatna tehnika slikanja z zemljo. (vir: Polona Škodič, Olga Knez, http://www.slomedia.it/kraska-dediscina-na-slikah-sezanskega-akvarelista- marjana-miklavca).

Slika 6
6. Kraški rob, 60 x 50, akril, 300 EUR

Slika 7
7. Pod Taborom v Sežani, 50 x 70, zemlja, 300 EUR     PRODANO

Slika8
8. Kraško dvorišče, 35 x 25, akvarel, 150 EUR

MARIJA MARUŠA MARAŽ

Dajana Čok, Božica Mihalič, Tatjana Fičur, Marija Maruša Maraž in Cvetka Šemrov so slikarke in aktivne fotografinje, združene v likovno skupino Zlati žarek, ki deluje v okviru matičnega kluba Fotoklub Žarek. Njihov mentor Janez Milkovič – Jano jih predstavi kot ”Slikarke, ki jih zaznamuje predanost raziskovanju lastnega jaza, pri čemer na platna prenašajo večplastna, zelo intimna, spontana in obenem s tankočutnostjo izražena likovna dela. V ospredju je viden abstrahiran način podajanja njihovega domišljijskega sveta in duhovnosti, barve pa so jim nosilke pojavnosti mehkob in trdot ter vsebinskih poudarkov”. Ljubiteljske slikarke, ki za svojo tehniko najpogosteje izberejo akril na platnu, so v dobrem desetletju dela postopoma dosegle prepoznavnost. Istočasno se množijo tudi razstave, ki so jih, redno vsaj eno na leto, imele že po vsem Krasu. Gostovale so tudi drugod po Primorski, odprla pa so se jim tudi že vrata galerij v Ljubljani. (vir: Bogdan Macarol, http://primorske.si/Kultura/ Primorski-konjicek/Hrepenenja-po-lepoti.aspx)

Slika 9
9. Odrešenje, 40 x 80, akril, 100 EUR

BOŽICA MIHALIČ

Božica Mihalič je ljubiteljska slikarka in fotografinja. Je dejavna članica Fotokluba Žarek Sežana in likovne sekcije Zlati žarek, ki deluje v okviru kluba. Fotoklub Žarek odpira svojo razstavo fotografij z naslovom »Naše mesto« 25. avgusta v Kosovelovem domu Sežana.

Slika 10
10. Panorama, 50 x 50, akril, 50 EUR

TATJANA FIČUR

Tatjana Fičur je ljubiteljska slikarka in fotografinja. Je dejavna članica Fotokluba Žarek Sežana in likovne sekcije Zlati žarek, ki deluje v okviru kluba. Fotoklub Žarek odpira svojo razstavo fotografij z naslovom »Naše mesto« 25. avgusta v Kosovelovem domu Sežana.

Slika 11
11. Mak, 50 x 40, kombinirana tehnika, 50 EUR

JANKO KASTELIC

Janko Kastelic je slikar, ki je začel razstavljati leta 1975 in od takrat svoja dela predstavljal na 71 razstavah po Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Ameriki, Nizozemski in drugod. Leta 1984 je postal član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). S svojimi deli se je udeležil nad 300 skupinskih razstav, likovnih kolonij in drugih likovnih prireditev doma in v tujini, za kar je prejel 27 nagrad. Je tudi ljubiteljski raziskovalec in avtor imenitne monografije Sežana, ljudje in kraj skozi čas.

Slika 12
12. Kraška gmajna, 38,5 x 46, kombinirana tehnika, 170 EUR

Slika 13
13. Kraški šopek, 41 x 35, kombinirana tehnika, 145 EUR     PRODANO

Slika 14
14. Portal, 42 x 35, kombinirana tehnika, 145 EUR     PRODANO

Slika 15
15. Jabolko, 58 x 48, kombinirana tehnika, 240 EUR     PRODANO

Slika 16
16. Iz očetove zemlje, 58 x 48, kombinirana tehnika, 240 EUR

KARMEN KASTELIC PIPAN

“Za hobi in sprostitev se z likovno umetnostjo ukvarjam že od otroštva, kar na nek način prenašam tudi na varovance v vrtcu. Preizkusila sem še v različnih tehnikah, od akrila, olja, akvarelov do svinčnikov in grafike. Pri slednji sem se pred dvema letoma vprašala, zakaj moram uporabljati globoki tisk, ko pa lahko slika reliefno izstopa navzven,” je Karmen Kastelic Pipan opisala svojo umetniško pot. Njeno izvirno tehniko zaznamujejo v na podlago nalepljene zvite vrvice, ki zamejujejo polja, zapolnjena z akrilno maso, ter barvito skalo akrilnih barv. “Tematsko lahko izluščimo tri abstraktne, a prepoznavne podobe: vodo, zemljo in ruj. Njena dela na gledalca naredijo trojni vtis, zaradi sloga, zaradi bogatih barvnih odtenkov in zaradi poguma ob mešanju tematik, s katerim draži gledalca,” je ob odprtju razstave v Kosovelovem domu povedal David Terčon. (vir: Bogdan Macarol, http://www.primorske.si/ Novice/Srednja/Voda,-zemlja-in-ruj--z-vrvico)

Slika 17
17. Ujeta nit, 40 x 50, kombinirana tehnika, 80 EUR     PRODANO

Slika 18
18. Ujeta nit, 50 x 40, kombinirana tehnika, 80 EUR     PRODANO

DAJANA ČOK

Dajana Čok se že več kot 20 let ukvarja z izrazno fotografijo in uspešno sodeluje na domačih in tujih fotografskih natečajih. Bila je tudi predsednica sežanskega Fotokluba Žarek. Za svoja dela je prejela vrsto priznanj in nagrad. Poleg fotografije jo privlači tudi abstraktno slikarstvo in je že od vsega začetka članica likovne sekcije Zlati žarek. Udeležuje se likovnih ex-temporov, natečajev in slikarskih srečanj v dobrodelne namene. Razstavlja skupinsko in samostojno. Slike Dajane Čok so tako trajni vir energij sozvočja, ubranosti tišine ali napetosti nasprotij in izgubljanja. Vse je izvorno spontano predstavljeno z zavestnimi, natančnimi in občutenimi likovnimi rešitvami, ki nas nemalokrat presenetijo, skoraj vedno pa navdušujejo. (vir: Olga Knez, http://www.slomedia.it/barvni-utrinki-v-kosovelovem-domu)

Slika 19
19. brez naslova, 80 x 40, akril, 80 EUR     PRODANO

SLAVKO GUŠTIN

Slavko Guštin je slikar, ki je dolga leta ustvarjal predvsem zase. V zadnjih letih pa svoja odkritja podeli tudi s širšo publiko. Iz njegovih del seva nekakšna pozitivna energija. V ozadju je gotovo njegovo ukvarjanje s psihološkimi procesi in duhovnimi dimenzijami dogajanja našega uma, tako da lahko njegove stvaritve definiramo kot preplet estetskih, psiholoških in celo socioloških impulzov. Avtor svojo slikarsko kariero definira preko treh faz, ki jih imenuje: Wild West, Middle World in New Earth. V zadnjem obdobju, ki se je začelo nekako pred 15 leti, v ospredje stopi upodabljanje energije, in sicer so to tokovi energije, ki se prelivajo okoli nas, v nas, iz nas... Izraža jih z barvo, kolorit njegove slikarske palete poosebljajo intenzivne, energične barve: veliko je rdeče, rumene, oranžne, pojavljajo se tudi modra, zelena in vijolična. (vir: Tina Ban, http://www.gsoft.si/gsoft/slavko_stanjel_1.pdf)

Slika 20
20. Nova doba, 37 x 52, olje, 250 EUR     PRODANO

SONJA PEROCI

Sonja Peroci deluje v okviru likovne skupine HeArt, ki deluje že 11 let. Kot umetnica je na sledi krajinski resničnosti, predvsem tisti, ki ji je še posebej in na različne načine blizu – njeni Koprivi. S spreminjanjem točke očišča se spreminjajo tudi njeni motivi. Včasih na vas gleda z daljave, preko travnatih površin, drugič se zaustavlja v zgoščenem naselju in gledalcu približa arhitekturno specifiko tega miljeja. Trdno risarsko armaturo vodi v naravnoposnemajoče koloristično razpoloženje, razpeto od tonsko umirjenega do živahnejšega. Z barvami vse bolj uresničuje voluminoznost posameznih elementov ilustrativnosti in dosega občuteno atmosferičnost. Njena vse bolj lahkotna, hkrati pa premišljeno pozicionirana poteza, se sprošča tudi na potovanju po belini papirja, na katerem nastajajo zračni, lazurni in v najpomembnejših detajlih eksaktni akvarelni zapisi. (vir: Olga Knez, http://www.slomedia.it/zgodbe-stirih-sezanskih-slikark-skupine-heart)

Slika 21
21. Dolenja vas, 70 x 50, akril, 120 EUR

ANA HANZEL

Ana Hanzel deluje v okviru likovne skupine HeArt, ki deluje že 11 let. Na njej lasten način se sooča s klasično tematiko ženskega akta. Njena Gaja namreč živi različna likovna in vsebinska življenja. Iz reliefnih plošč se je preselila na slikarsko platno in na njem ohranila površinsko razgibanost in blago reliefnost. Gaja je prepoznavna zaradi ohranjanja vezi z realistično pojmovano figuraliko, karakterno svojstvena pa zaradi slikarkinih avtorsko domiselnih modifikacij, ki jih udejanja s pravo mero poenostavljanja, z iskanjem izrazito (čustveno) napete forme, tekoče obrisne linije, samovoljne koloristične interpretacije, specifične obrazne fiziognomije in materialno polnih površinskih akcentov, s katerimi se vrača k prvinskosti glinene snovnosti in osebne ustvarjalne identitete. Trenutno se ukvarja predvsem s keramiko, manj s slikarstvom. (vir: Olga Knez, http://www.slomedia.it/zgodbe-stirih-sezanskih-slikark-skupine-heart)

Slika 22
22. Petelin, 50 x 35, akvarel, 250 EUR

KARMEN OREL

Karmen Orel je se ljubiteljska slikarka, socialna delavka in zborovodkinja. Doma je iz Dutovelj, kot slikarka razstavlja na skupinskih razstavah in se aktivno udeležuje dobrodelnih akcij, kot je na primer Umetniki za Karitas.

Slika 23
23. Julijci v jutranjem soncu, 70 x 50, akril, 120 EUR

VESNA JOGAN

Živi, ustvarja in dela na Krasu. Njena dela so abstraktne narave, kjer s tehniko akril na platno povzema trenutne navdihe in inspiracije. Kot samouk se je podala v raziskovanje in odkrivanje slikarskega področja pred dobrim desetletjem. Že nekaj let se srečuje z ljubitelji ustvarjalci preko JSKD, območna izpostava v Sežani, kjer sodeluje pri skupinskih razstavah, občasno pa tudi na raznih extemporih.

Slika 24
24. Jesenske trave, 60 x 50, akril, 170 EUR     PRODANO

CVETKA ŠEMROV

Cvetka Šemrov je ljubiteljska slikarka in fotografinja. Doma je iz Divače in je dejavna članica Fotokluba Žarek Sežana in likovne sekcije Zlati žarek, ki deluje v okviru kluba. Ljubiteljsko se ukvarja s slikanjem od leta 2001. Aktivno se udeležuje likovnih ex-tempor, likovnih natečajev in sodeluje na skupinskih razstavah, v lanskem letu se je predstavila tudi s samostojno razstavo. Svoje znanje izpopolnjuje pod mentorstvom slikarja, likovnega terapevta in pedagoga Janeza Milkoviča – Jana.

Slika 25
25. brez naslova, 70 x 50, akril, 80 EUR

MARKO KRVINA

Marko Krvina se slikarstvu posveča že tri desetletja, na svoji življenjski poti je uspešno deloval na različnih področjih. Pot ga je vodila v svet poslovnosti in mnogih preizkušenj, v daljne kraje, kamor je večkrat ponesel ime Slovenije. Na pragu srednjih let je začel polno uresničevati svoje umetniško izražanje v akvarelu in olju. Postal je eden izmed prepoznavnejših slikarjev, tenkočutnih mojstrov krajine, v slogu žlahtne impresionistične manire. Zadnja leta ustvarja v Kosoveljah na Krasu. Njegova dela so bila deležna več uglednih nagrad v mednarodnem prostoru, najdemo pa jih tudi v različnih domačih in evropskih zbirkah. Umetniška dela Marka Krvine so se v zadnjih petnajstih letih povzpela med vidnejše dosežke likovne ustvarjalnosti v širšem prostoru. Njegova izpoved ostaja »žlahtno klasična«, tako na vse bolj izmojstreni likovni ravni kot tudi na osebnem sprejemanju in podajanju sveta. Je umetnik velike senzibilnosti in neustavljive ustvarjalne moči. (vir: Polona Škodič, Marko Krvina – katalog »Oči in ušesa boga«, Galerija ACH).

Slika 26
26. Jesenska paša ob cerkniškem jezeru, 60 x 45, olje, 600 EUR     PRODANO

SILVA PANGOS

Ljubiteljska slikarka, ki razstavlja skupinsko in v zadnjem obdobju pogosto tudi samostojno. Predstavlja se z dvema čutodvitima motivoma, ki ju povezuje voda kot osrednji element.

Slika 27
27. Razburkano morje, 40 x 40, akril, 80 EUR

Slika 28
28. Slap, 58 x 58, akril, 80, EUR

STIPE MILIČIĆ

Stipe Miličić, ki je leta 1990 doktoriral na Ljbljanski unverzi na področju biokemije, se od leta 1996 povsem posveča umetnosti, predvsem kiparstvu. Ustvarja na Krasu, natančneje v Danah pri Sežani. Ob razstavi v medicinskem centru Iatros v Ljubljani je o sebi povedal: »Kipi so moja osebna izpoved. Z njimi izrazim moje notranje občutke. Če jih ne bi izražal s kipi, bi »počil«. Če je v človeku lepota, je lepota povsod.«

Slika 29
29. Barkovljanka, 80 x 60, olje, 1.500 EUR     PRODANO

Slika 30
30. Frančišek se pogovarja s ptiči, 35 x 65, olje, 400 EUR

TANJA SAMEC

Tanja Samec je likovna pedagoginja, učiteljica, oblikovalka, organizatorka in soustvarjalka likovnega natečaja »Po Fabianijevih poteh« in številnih likovnih in drugih projektov. Predstavlja se nam z dvema izvirnima, računalniško preoblikovanima fotografijama, natisnjenima na platno.

Slika 31
31. brez naslova, 20 x 30, računalniško preoblikovana fotografija (tisk na platno), 50 EUR

Slika 32
32. brez naslova, 20 x 30, računalniško preoblikovana fotografija (tisk na platno), 50 EUR

Valid XHTML 1.0 Transitional