Stara župnijska cerkev

Stara sežanska cerkev je bila zgrajena leta 1509, prezidana ali na novo zgrajena leta pa 1673. Bila je kamnita, s skrilami krita in s kamnitimi ploščami tlakovana. Imela je 11 zamreženih oken, za velikim oltarjem pa še dve v obliki polmeseca. Veliki oltar sv. Martina je bil iz marmorja in je imel ob straneh dvoje vrat, ki so jih leta 1854 preskrbeli občinarji ter dali nadnje postaviti kipa sv. Petra in Pavla (visoka 4.5 čevljev). Stara cerkev je imela dve kapeli, v katerih sta bila stranska oltarja. Na levi strani od vhoda je bil oltar sv. Lucije s sliko te mučenice. Pri tem oltarju je imela nekoč svoj sedež bratovščina sv. Lucije in je bil oltar za umrle člane v osmini spomina vernih duš in vsak ponedeljek priviligiran (ustrezni indult papeža Klemena XIII. z dne 8.3.1766 se hrani v župnijskem arhivu).

V kapeli na desni strani pa je bil marmornati oltar sv. križa, ki je sedaj v novi cerkvi. Da so predniki sednanjih Sežancev bili veliki častilci sv. križa, dokazuje tudi relikvija sv. križa, ki se hrani v Sežani že od leta 1778 in pismo rimskega vicegerenta Franca Antona Marcuccija, škofa v Montaltu, z dne 11.2.1778, ki se nanjo nanaša (v župnijskem arhivu).

Leta 1854 so sežanski občinarji nabavili nove orgle z 9 registri ter postavili nad marmornato prižnico leseno kupolo s kipom Mojzesa. Stara cerkev je imela tudi lesen kor, ki je stal na štirih kamnitih stebrih. V cerkvi je bila grobnica grofov Petačev (Petazzi-Schwarzenegg). Cerkvi je bila na evangeljski strani blizu velikega oltarja prizidana zakristija (5x2 sežnja). Nad njo je bil oratorij. Cerkev je obdajalo dvorišče, ki je imelo 157 kvadratnih sežnjev površine, in je bilo od treh strani obzidano, od dveh strani pa obdano s hišami. Imelo je dva vhoda z železnimi križi v tleh. (Popis po inventarjih iz let 1818 in 1835, nekaj podatkov iz oznanilne knjige 1854.)Predstavitev župnije Sežana

Župnija Sežana leži na slovenskem Krasu. Središče župnije je mesto Sežana.
Preberite več …

Nova župnijska cerkev

Sežanska župnijska cerkev je dobila svojo sedanjo podobo leta 1889.
Preberite več …

Sveti Martin

Sežanska župnijska cerkev je posvečena svetemu Martinu iz Toursa.
Preberite več …