Župnija svetega Martina Sežana

Župnija Sežana

Reportaže

Poročila o pomembnih dogodkih iz preteklih let:


Televizijski prenos maše 2018

RTV SLO je dne 7. oktobra 2018 v živo prenašala nedeljsko mašo iz Sežane. Vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi tega pomembnega dogodka, se iskreno zahvaljujemo.
Posnetek maše na portalu MMC si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/prenos-bogosluzij/174566990


Oratorij 2018

Letošnji oratorij je potekal od 30.7. do 3.8.2018 v Povirju pod geslom ENO JE POTREBNO!
Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi oratorija, še zlasti vsem animatorjem in voditeljicama Poloni in Lari. Bog vam povrni za vaš trud.

Oratorij 2018


Združitev župnij Sežana in Povir

Koprski škof Jurij je novembra 2017 izdal Odlok o preureditvi župnij Škofije Koper. Po tem odloku je župnija Povir od 1. januarja 2018 naprej pridružena župniji Sežana.
Župniji Sežana in Povir sta si že dolgo vrsto let delili istega župnika, pa tudi sicer sta župniji delovali kot ena enota. Torej ne gre toliko za spremembo v načinu dela, pač pa zlasti za spremembo v poimenovanju. Povir se po novem ne imenuje več župnija pač pa „Podružnica Svetega Petra v Povirju“.


Kraški umetniki za pastoralni dom – prodajna razstava

V sodelovanju s Kosovelovo knjižnico organiziramo prodajno razstavo likovnih del kraških umetnikov. Slike bodo na ogled od 25. avgusta do 15. septembra 2015* v Kosovelovi knjižnici v prvem nadstropju. Odprtje razstave je v torek, 25. avgusta, ob 18. uri. Z nakupom slik prispevamo za gradnjo pastoralnega doma.

*Razstava je bila podaljšana do 21. septembra 2015.

Ko se je razstava končala, smo slike prenesli v župnišče. Tiste, ki niso prodane, so še na razpolago. Povabljeni, da bi se vas več odločilo za nakup slik, saj tako pomagate pri nadaljevanju gradnje pastoralnega doma.

Preberite več – predstavitve sodelujočih umetnikov in njihovih del …


Pastoralni dom 2015

Spomladi leta 2015 smo se v sežanski župniji odločili za gradnjo pastoralnega doma. Gre za nadomestno gradnjo – namesto stavbe, kjer je stalo staro župnišče in kjer je zadnjih 25 let delovala Kraška dekanijska Karitas. Tako bo župnija pridobila večnamensko dvorano, ki bo služila za veroučne prostore, za zimsko kapelo, predavanja in za srečanja raznih skupin.
Preberite več …


Srečko Kosovel

110-letnica rojstva Srečka Kosovela

V marcu 2014 smo praznovali 110. obletnico rojstva pesnika Srečka Kosovela.


150 let naše župnije

V začetku januarja 2013 smo praznovali obletnico ustanovitve župnije Sežana.

Pri maši, ki jo je 6. januarja 2013 daroval škof Jurij Bizjak, smo se Bogu zahvalili za 150 let obstoja naše župnije. Po maši smo si ogledali tudi video predstavitev: "150 let župnije Sežana".


Misijon 2012

Od 2. do 11. novembra 2012 je v župnijah Sežana in Povir potekal župnijski misijon.

Romanje na Guro 2008

V soboto 11.10.2008 smo se odpravili na družinsko romanje na Guro nad Povirjem.
Preberite več …


Novomašnik

Nova maša 2006

Po dolgih letih smo imeli v Sežani dne 2. julija 2006 spet novo mašo. Maševal je naš bogoslovec in diakon Martin Šuštar, ki je 29. junija 2006 v Logu pri Vipavi prejel mašniško posvečenje. Po novi maši je ostal še en teden med nami, nato pa se je odpravil na svoje novo službeno mesto v Idrijo.


Župnijsko romanje 2003

Vsako leto v župniji organiziramo tudi župnijsko romanje. To je lepa priložnost, da se družimo, spoznavamo svet in domovino in se skupno zahvalimo Bogu za lepote stvarstva, ki nas obdaja. Oglejte si fotoreportažo Trsat in Istra.


Martinovo 2002

V letu 2002 smo praznovali god našega župnijskega zavetnika še posebej slovesno, saj smo hkrati proslavljali tudi 140-letnico ustanovitve župnije in blagoslov ob zaključku obnovitvenih del na župnijski cerkvi. Slovesno bogoslužje je vodil gospod škof Metod Pirih. Cerkev je bila ob tej priložnosti zelo lepo okrašena, za trud in za cvetje se lepo zahvaljujemo vsem, ki ste ga prispevali – Bog vam povrni. Zahvaliti pa se moramo še številnim drugim: Zelo so se izkazali naši pevci. Praznik so nam polepšali tudi skavti z lepimi mislimi in prošnjami. Ob koncu maše je zbrane vernike pozdravila Kraška pihalna godba.

Po maši je sledila še pogostitev z joto in domačimi sladicami. (Bolj za šalo kot zares: Gospod župnik je v oznanila zapisal, da bo po maši "agape" (=obed ljubezni in prijateljstva). Žal številni verniki niso razumeli tega grškega izraza, zato v Sežani zdaj vlada prepričanje, da beseda "agape" pomeni "jota".)

Praznovanje se je nadaljevalo z molitvijo pred Najsvetejšim do večerne maše.


Oratorij

Oratorij

Oratorij

Oratorij

Od leta 2002 naprej organiziramo vsako leto oratorij za otroke iz župnij Sežana in Povir. Oratorij poteka pred cerkvijo svetega Petra v Povirju. Namenjen je vsem otrokom, ki se radi igrajo, družijo in spoznavajo vsak dan kaj novega.

Oratorij za celotno Slovenijo organizirajo Don Boskovi salezijanci (www.oratorij.net). Vsako leto ima oratorij svojo vodilno zgodbo, ki jo otroci uprizorijo kot gledališko (ali lutkovno) igro.

Poleg gledališke igre se vsak dan vrstijo še številne druge aktivnosti in delavnice. V delavnicah smo ustvarjamo izdelke iz lesa in kamna. Učimo se slikati na steklo in delati zapestnice. Spoznamo tudi veliko novih iger in zapojemo kakšno pesem. Dan končamo s spustom zastave.

Fotogalerije:
Oratorij 2003
Oratorij 2004
Oratorij 2006
Oratorij 2008
Oratorij 2009
Oratorij 2010
Oratorij 2011
Oratorij 2012